ilkkapollari56

"Huwitukseksi ja hyödytykseksi" - Suometar 1847 Nro 12

23.3.1847, nro 12                        paukapäitä, kanavan kaivajia ja Aidan rakentajia 

  Ennen kuin hypätään seuraavaan Suomettaren numeroon, niin hämmennetään tuota edellisessä numerossa kiehahtanutta soppaa. Etenin nimittäin juuri mieluisassa joululahjakirjassani, Saapasnahka-tornissa, siihen kerrokseen, jossa Keskisarja kuvailee varhaisten kielimiestemme taistelutannerta. Pitkät puukot ovat viuhuneet vielä kymmeniä vuosia tämän pienen Gottlundin narinan jälkeenkin. Ahlqvist oli Keskisarjan mukaan ’ääri-ihminen jo syntyjään’, jota vaivasi herran itsensä kuvailemana ”kauhea moittimisen halu, joka johtuu sydämessäni olevasta katkeruudesta”. Ahlqvist oli Keskisarjan sanoin ’tyly ja yrmeä, kiistoissa pitelemätön paukapää’. Minkähänlainen tiimityöntekijä hän on sitten ollut Suomettaren toimituksessa? No, ehkä jonkinlainen eksentrismi jopa yhdisti tätä kirjavaa porukkaa. Europaeusta oli pidetty hankalana ja erikoisena jo pitkään. Ja Keskisarja muistuttaa myös tolkun miehenä pitämäni Tikkasen päätyneen ’hullujenhuoneeseen’. Olikohan Suomen tietokirjallisuuden isä Vareliuskaan niin vakainen ja järkevä kuin olen kuvitellut? Täytyypä tutkia tarvittaessa muutakin kuin Googlea, esimerkiksi Keskisarjaa… Minulle oli uutta myös se, että Ahlqvist, kuten yksi monista vihamiehistään Gottlund, vannoi savon murteen nimeen.

Europaeuksen mittava, vaikealukuinen artikkeli ’Kokeita runo-opin selityksestä’ täyttää lähes kokonaan Suomettaren numeron 12.

Lopuksi löytyy kuitenkin mielenkiintoinen pikauutinen ulkomailta: ’Ranskan, Englandin ja Itäwallan hallitukset owat keskenään suostuneet yhdistämään kaiwannolla Keskimerta Punaisen meren kanssa. Tämä kaiwaminen on ollut alkeissa ja hankeissa jo satoja wuosia ennen Kristuksen syntymän mutta wasta meidän aikoinamme näyttää matkaan saatawan tämöisiä kauhioita töitä, joista suurta woittoa odotetaan.’  Ranskalainen Ferdinand de Lessepsin yhtiö aloitti Suezin kanavatyöt 25. huhtikuuta 1859 ja kymmenen vuotta myöhemmin homma oli valmis… Projekti vaati arviolta 125,000 ihmishenkeä, syynä lähinnä kolera. (Viimeisimmät uhrit taisivat sitten olla avajaisissa kantaesitetyn Verdin oopperan rakastavaiset Aida ja Radames, syynä kaiketi hapenpuute tai jano...)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)