ilkkapollari56

"Huwitukseksi ja hyödytykseksi" - Suometar 1847 Nro 13

30.3.1847, nro 13   Paavi ja sulttaani              

  Näin vuoden viimeisenä päivän kunniaksi hyppään jälleen yli Europaeuksen uuvuttavat runo-oppikehitelmät tästä Suomettaren maaliskuun lopun numerosta.

Ulkomaan uutiset pelastavat tämänkin numeron: ’Mainittawaa on, että Turkki ja Paawi, jotka aina owat toinen toistansa wihanneet, nyt owat liittyneet warsin hywiksi ystäwiksi. Turkin walta on aikanansa ollut julma wihollinen mailmalliselle wapaudelle, ja Paawin walta hengelliselle; mutta jopa on kumpikin wanhentunut ja wäsytetty Europan kansain woimalta ja kaswawalta walaistukselta ettei näinä wuosisatoina enää kenenkään ole heitä paljoa peljätä tarwinnut.’

Juttu antaa ymmärtää, että paavi ja sulttaani olisivat itsevaltiutensa sijaan alkaneet jopa kuunnella omien ja toistensa kannattajien ajatuksia. Mielenkiintoista.

’Saa nähdä mitä nämät wanhat wapauden rasittajat saawat toimeen uusilla ja yksmielisillä hankkeillansa. Kreetan ja Turkin wälillä kuuluu olewan wihaa; lieneekö tämä syynä ystäwyyteen näiden wälillä. Täytyypä selvitellä kuinka kauan tuota suojasäätä kesti… 

Liennytystä on siis ollut ilmassa ennen ’Euroopan hullua vuotta’. Mikä olisikaan sopivampi tapa päättää nämä lehtikatsaukset kuluneen vuoden osalta! Pysykäähän kanavalla, kahlaan Suomettaria läpi myös vuonna 2019.

A propos: tämä w-kirjaimen käyttö. Miksi tavallista yksöis-veetä ei käytetty lainkaan? – No, se oli varattu latinan kielen ja siis samalla lähes kaikkien kirkollisten tekstien käyttöön.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.