ilkkapollari56

"Huwitukseksi ja hyödytykseksi" - Suometar 1847 Nro 22

1.6.1847 – nro 22 ”Köyhyys tuo toran talohon”

  Edellisestä Suomettaresta ei löytynyt mitään veisteltävää, joten harppaan suoraan kesäkuun alkuun, numeroihin 22 ja 23. Alan näköjään kyllästyä pitkiin juttuihin sukulaiskansamme madjaarien kulttuurista tai kieliopillisista kiistoista (…joissa Gottlund-parkaa piikitellään edelleen).

’Huliwilin oppia’ –palstalla kommentoidaan Euroopassa lisääntyvää hajaannusta ja sekasortoa, virne suupielessä: ’Mailma tulee aina wiisaammaksi…’ Kirjoittaja irvailee: Siinä missä ennen valtiot kävivät sotaa toisiaan vastaan, löytyvät viholliset nyt valtakunnan sisältä. Tämähän onkin taloudellisesti järkevää ja kaukonäköistä! ’Nyt owat jo kaikissa Europan siwistyneemmissä maissa huomainneet tawan riidellä keskenänsä, kukin hallitus alammaisensa kanssa, eikä siis tarwitsee kumpaisenkaan waiwata itsiänsä pitkillä sotaretkillä. Seuraavaa vuotta, 1848 kutsutaankin sitten Euroopan hulluksi vuodeksi. 

Samaa teemaa, Euroopan valtiontalouksien ongelmia ja sisäisiä levottomuuksia, kommentoidaan myös ’Ulkomailta’ –palstalla. ’Kallista aikaa walittaa koko lännen puoli Euroopasta. Isoissa waltakunnissa on ollut keskinäisiä kapinoita tulleita leiwän puutoksesta tai sen kalliista hinnasta, ja saattaneita weren wuodatuksiakin. ”Köyhyys tuo toran talohon” sanoo Sananlasku.’

Tuuloksen pitäjästä raportoidaan arvaamattomasta, kylmästä keväästä. Viljelijät ovat pelänneet viljasatojen peräti tuhoutuneen. Lehti valaa maamiehiin tulevaisuudenuskoa: ’Waan kiitetty olkoon Jumala, joka ei heitä lapsiansa, jos hän toisiaan wähän peljättää. Ilmat owat jälleen lämminneet; työmies iloitsee pellollansa, ja pääskyiset, joita nähtiin kuolleina kylmän käsiin, owat wirwonneet kauniisti wisertämään.’

Parikymmentä vuotta myöhemmin ilmasto ja säätila iskivät sitten tosissaan. Suurten nälkävuosien aikaan eivät pääskyt ehtineet livertelemään. Hyvänä puolena tässä 'peljätyksessä' voi pitää sitä, että Suomen huoltovarmuutta alettiin vähitellen rakentaa.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat